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Dear Mr Brouwer, 

On 28 June 2013, the Data Protection Officer (DPO) of the European Defence Agency (EDA) 

submitted a notification concerning the "staff assessment procedure" to the European Data 

Protection Supervisor (EDPS) for prior checking pursuant to Article 27(3) of Regulation (EC) 

45/2001 (the Regulation).  

On 18 July 2013, the EDPS requested additional clarification; EDA provided answers on 2 

August 2013. On 2 October 2013, the draft Opinion was sent to EDA for comments; EDA 

replies on 14 October 2013. 

The EDPS has already issued Guidelines on staff evaluation procedures.
1
 For this reason, the 

description of the facts and the legal analysis will only mention those aspects which differ 

from the Guidelines. As this notification was submitted after the processing had already 

started, the deadline of two months for the EDPS to issue his Opinion does not apply. This 

case was dealt with on a best-effort basis. 

The Facts 

EDA is subject to its own staff regulations.
2
 

The notification refers to the line manager, the reviewer and the jobholder as organisational 

parts entrusted with the processing of personal data. Both the notification and the privacy 

statement refer to the controller as the Head of the HR unit. 

                                                 
1
 Available on the EDPS website. 

2
 Council Decision 2004/676/EC as amended, consolidated version: http://www.eda.europa.eu/docs/default-

source/documents/consolidated-eda-staff-regulations-en.pdf .   
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The appraisal reports of seconded officials (in practice, officials seconded from the Council of 

the European Union) are sent to their home institution; appraisal reports of seconded national 

experts (SNEs) are sent to their respective home authority if requested by that authority (this 

is the case for DE, FR, IT). 

Appraisal reports are stored for up to five years after the end of employment/secondment 

(except in case of pending legal action). After this period, they are erased from the personal 

file and replaced with a note saying that "in compliance with EDA's data protection policy, 

the appraisal report has been suppressed". 

The privacy statement does not mention the rights to access and to rectify data, nor the legal 

basis of the processing, nor whether answers are mandatory or voluntary.  

Legal Analysis 

EDA is subject to its own staff regulations; the EDPS Guidelines on the other hand are based 

on the staff regulations of officials and conditions of employment of other servants of the 

European Community. Nonetheless, because EDA's staff regulations are based on and in the 

relevant parts largely identical to those for the other European institutions, the Guidelines can 

be applied by analogy. 

In the view of the EDPS, EDA as an Agency is the controller of the processing; the HR unit, 

represented by you, is the main organisational part entrusted with the processing of personal 

data.   

Regarding transfers to recipients subject to the Regulation, recipients should be reminded 

that according to Article 7(3) of the Regulation, they shall only process the personal data 

for the purposes for which they were transmitted. 

The appraisal reports of seconded officials are sent to their home institution. Given that the 

personal files of seconded officials remain with their home institution, receiving the appraisal 

reports is necessary for the legitimate performance of a task covered by the competence of the 

recipient (managing the personal file of the official in question). These transfers can thus be 

justified under Article 7(1). 

For SNEs, transfers of their appraisal reports fall under Article 8. Given that SNEs remain 

employed with their home authority, certain administrative matters related to their career are 

still carried out by the home authority during the period of secondment. This could for 

example include career advancement. Transfers for such purposes may be justified under 

Article 8(a) or (b). It is for the recipient to establish that one of these two cases applies. EDA 

should ensure that such transfers only occur when the legitimacy of the transfer is duly 

established by the recipient. 

While evaluators should be able to consult previous reports to assess the progress made by a 

staff member, appropriate limits should be established. The EDPS considers a conservation 

period of five years after the appraisal exercise to be appropriate. EDA should adapt the 

conservation period accordingly. 

The privacy statement should be amended to cover the missing elements under Article 11 

of the Regulation (existence of the rights to access and rectify data, legal basis, mandatory or 

voluntary character of answers).  

Conclusion 

The EDPS has no reason to believe that there is a breach of the Regulation, provided that the 

recommendations contained in this Opinion are followed. 

Please inform the EDPS of the measures taken based on the recommendations within a period 

of 3 months. 



 

 

Yours sincerely, 

 

(signed) 

 

Giovanni BUTTARELLI 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cc:  Mr Gabriele Borla, Data Protection Officer, EDA 


